Chronische ziektes
Chronische ziektes heten zo, omdat het langdurige ziektes zijn waar men nauwelijks van kan genezen. Maar je zou het ook andersom kunnen zien: Het zijn gifstoffen die in de loop van vele jaren zijn gaan ontsteken en zich ontwikkeld hebben tot chronische ziektes. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Helaas staan de meesten van ons (zeker jonge, ‘gezonde’ mensen) hier niet bij stil, omdat we er nog maar weinig last van hebben, en ondernemen we pas actie op het moment dat het lichaam al ernstig verzwakt en aangetast is. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om uit de vicieuze cirkel te stappen. Lopend onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat zwangere vrouwen met PDS of andere Darm-aandoeningen een vergrote kans hebben een kind met autistische neigingen te krijgen. De aanleg voor het ontwikkelen van een chronische ziekte is er dus al.
Het lichaam geregeld ontdoen van gifstoffen behoudt een positieve balans, waardoor de kans op ontstekingen vermindert. Het aanpassen van de levensstijl in combinatie met een dagelijkse inname van enzymen en probiotische bacteriën wordt vaak door therapeuten gekozen als beste optie voor het vertragen van ontstekingen en in sommige gevallen zelfs de ommekeer daarvan. Een periode van 90-120 dagen suppletie in combinatie met een “gezond” dieet laat veelbelovende resultaten zien.